Onkohan maailmassa yhtään ihmistä, joka tietää mitä se oikeasti tarkoittaa tai pitää sisällään? Brexit eli Britannian ero EU:sta tuntuu kestävän pitkään eikä päätöksiä saada aikaiseksi. Valitsin mielipidekirjoitukseni pohjaksi uutisen “EU on valmis myöntämään Britannialle lisäaikaa brexitissä - päätös uudesta aikarajasta venyy kuitenkin ensiviikolle”, 

mutta suoraan sanottuna ei olisi ollut merkitystä minkä aiheeseen liittyvän uutisen olisin tältä kuukaudelta valinnut, sillä mielipiteeni ei muuttuisi. Sen verran sekavaa tämä brexit-”touhu” on ollut. Uutinen on julkaistu Ylen sivuilla 25.10. 

 

Ymmärrän, että näin suuret kansainväliset sopimukset vaativat aikaa, mutta mielestäni suurin osa ihmisistä, joita tämäkin päätös koskettaa, ei tiedä enää mitä ajatella koko asiasta. Ihmisten on vaikea tietää missä mennään päätösten osalta, kun niitä ei saada aikaiseksi. Brexitin osalta uutisointi on ollut paljon “tyhjien” lupausten uutisointia eikä niinkään saavutettujen asioiden. Välillä uutisoidaan, että sopimus on syntynyt, välillä sopimukseton ero on ainoa vaihtoehto, kun kohta mietitään saataisiinkohan lisäaikaa ja kohta sitä sitten myönnetään, tosin ei tietenkään ilman ehtoja. Valitsemassani uutisessa kerrotaan, että jos Britannia saa lisäaikaa Johnson haluaa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit joulukuussa. EU taas panttaa tietoa lisäajasta ja Johnson haluaa odottaa tietääkseen mitä EU haluaa asiassa tehdä. EU ja Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson ovat pattitilanteessa, sillä molemmat odottavat mitä toinen aikoo tehdä. Mielestäni tämä kuvastaa hyvin, kuinka haastavasti asiat ovat. Jos päättäjät eivät tiedä asioista, kuinka tavalliset kansalaiset voisivat olla yhtään enempää perillä?  

 

Nyt olisi tärkeää oikeasti päättää mitä halutaan. Minusta tuntuu, että Britannian päätös lähteä EU:sta oli osittain hätiköity. Maassa on liikaa ihmisiä, jotka vastustavat eroa. Britannian tulisi joko erota ja joustaa sopimusehdoissa niin, että sopimus saataisiin aikaiseksi tai pysyä EU:ssa. EU:ssa pysyminen ei luultavasti enää tässä vaiheessa ole mahdollista, joten olisi vain parempi saada sopimus aikaiseksi ja jatkaa eteenpäin toisin kuin vatvoa sopimusta monta vuotta. Koska ero on kuitenkin tapahtuva asia olisi tärkeää saada sovittua asiat eikä jäädä tuleen makaamaan. Niin kuin Britannia on maannut jo kohta neljä vuotta. Molempien osapuolten tulisi joustaa, jotta sopimus syntyy, mutta Iso-Britannia ei voi olettaa saavansa pelkästään hyviä asioita eron mukana.  

 

Brexit. Vaikka joku nyt tietäisi mitä se pitää sisällään, ei sitä kukaan kuitenkaan muista 10 vuoden päästä.