4.10.2019 julkaistussa artikkelissa “Britannian lähtö EU:sta olisi katastrofi eurooppalaiselle tiedemaailmalle – rahahanat kiinni, tutkimusyhteistyö jumiin.” kerrotaan Brexitin mahdollisia vaikutuksia opiskelulle ja tutkimukselle. Artikkeli on julkaistu YLE.FI sivustolla.  

 

Artikkelissa kerrotaan, miten EU:n tutkimusrahoitus Sveitsiin loppui ja loppujen lopuksi sveitsiläisiä tutkijoita ei niin helposti enää ole otettu mukaan tutkimuksiin. Samaa pelätään käyvän myös brittiläisille tutkijoille. Mielestäni pelko on ihan olennainen koska kukaan ei tiedä, miten Brexit tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa. Toisaalta Isolla-Britannialla on aika tärkeässä asemassa. Iso-Britannia on rikas valtio ja se on aina historiallisesti ollut tärkeä valtio. Toisaalta voi olla, että EU:sta eroaminen voi olla todella tuhoisa päätös Isolle-Britannialle ja Britannia saattaa jäädä pois monesta tärkeästä tutkimuksesta. 

 

Miten Brexit tulee sitten vaikuttamaan opiskeluun? Se on aika varmaa, että Iso-Britanniaan ei pääse enää Brexitin jälkeen niin helposti kuin ennen. Pitää hakea viisumi ja passi on tärkeä. Toisaalta jos Britannia saa jonkin erikoissopimuksen EU:n kanssa asiasta, olisi tilanne erilainen. Näillä näkymin asia ei kumminkaan ole niin.