EU on voimaton Turkin uhkausten edessä, myönsivät nimettömät EU-diplomaatit – Tutkija: "Pelko pakolaisista ohjaa eu­roop­pa­lais­ten poliitikkojen toimia” 

 

Turkki aloitti hyökkäyksen kurdeja vastaan, ja uhkasi päästää noin 3,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista Eurooppaan, jos EU asettaa sille pakotteita. EU on tilanteessa aika voimaton, sillä tuon kokoinen pakolaismäärä tuottaisi täysin hallitsemattoman kaaoksen. EU on maksanut Turkille siitä, että se ei päästä syyrialaispakolaisia Eurooppaan, mutta tässä tilanteessa tuollaiset sopimukset eivät paljon Turkkia liikuta. 

 

Tilanne on todella epäedullinen EU:lle, ja uhka koskettaa koko Eurooppaa jopa Suomea ja muita Pohjoismaita myöten. Pakolaiskaaos leviäisi koko manner-Euroopan alueelle ja se olisi täysin hallitsematon. Turkki tekee erittäin väärin hyökätessään kurdeja vastaan, ja pahentaa vain tilannetta uhkakuvillaan. EU on mielestäni aika lailla pattitilanteessa, josta on vaikea keksiä mitään ulospääsyä. Ei ole oikein mitään muuta vaihtoehtoa kuin vain hyväksyä tilanne, ja olla nimittämättä Turkin toimia miehitykseksi. Tässä myös todistetaan selkeästi, että EU:n ulkopolitiikka on kaukana yhtenäisestä, ja siinä olisi aika paljon parannettavaa, jotta tällaisia tilanteita ei pääsisi syntymään.