Nyt ajankohtainen kohtainen asia EU:ssa, Brexit eli Britannian eroaminen EU:sta heijastuu muihin maihin EU:ssa ja etenkin Skotlantiin. Skotlanti, joka on osa Britanniaa, haluaa pysyä EU:ssa toisin kuin Britannia. Uutisessa “Brexit ajaa Skotlantia irti Britanniasta: “Olemme pian Suomen kaltainen itsenäinen maa”” (Yle 16.10.2019) kerrotaan Skotlannin mahdollisesta Itsenäistymisestä ja miten Brexit on vaikuttanut Skotlannin ja Britannian

Skotlanti on taloudeltaan heikompi kuin Britannia, jonka takia he haluavat pysyä EU:ssa ja täten erota Britanniasta ja itsenäistyä. Skotlannin Itsenäistymisestä olisi apua Skotlannille koska he saisivat apua EU:lta toisin kuin Britannia, jolle on vain haittaa olla EU:n jäsen.

Skotlannin itsenäistymiseen liittyy riskejä. Jos Skotlanti itsenäistyisi he eivät välttämättä kuitenkaan pääsisi heti EU:n jäseneksi. Kuten uutisessa riskeistä kerrotaan, Espanja voisi vastustaa itsenäisen Skotlannin unionijäsenyyttä Katalonian itsenäistymisaikeiden takia. EU-jäsenyys ei ole satavarma juttu ja tämän takia vain 62 prosenttia epävarmoista skotlantilaisista oli EU Brexiä vastaan.

Skotlanti tähtää olemaan kuin Suomi tulevaisuudessa mutta se ei tule olemaan helppoa monien eri riskien takia ja tämän takia uskon asian jäävän tähän.