Yle:n uutispalveluun 11.10. kirjoitetussa uutisessa kerrottiin Brexit-sopimuksen ajautumisesta pattitilanteeseen. Vuonna 2016 järjestetyssä äänestyksessä, valtaosa äänesti Britannian lähtemisestä Euroopan Unionista. Monien vaikeuksien ja sopimusneuvottelujen kautta näyttää hanke olevan loppusuoralla. Mutta voidaanko ulkopuolisen silmin asiasta olla niin varmoja?

Britannia ja EU ovat palanneet neuvottelupöytään salassa käytäviä keskusteluja varten. Sopimusneuvotteluille näkyy valoa tunnelin päässä, joten yhteisymmärrykseen pääseminen on mahdollista. Nyt kiistana olleet tullisopimukset täytyy saada ratkaistuiksi, jota voidaan päästä sopimukseen.

Mielestäni Brexit-sopimusneuvottelut ovat venyneet pitkäksi. Ikinä ei näytetä pääsevän yhteisymmärrykseen ja lisäaikaa Britannialle tulee vain lisää. Koko Brexit-sopimuksen haluaminen, pitäisi näyttää EU:lle punaista valoa. Se on selvä merkki, että Britannia ei halua kuulu unioniin, joten miksi siitä ei voitaisi päästä eroon nopeasti ja keskittyä muihin tärkeisiin asioihin? Tuntuu että EU ei ole valmis luopumaan mistään tai tekemään vaikeita kompromissejä sopimuksen saavuttamiseksi. Neuvottelujen pitkittäminen ja lisä ajan antaminen voi kertoa myös jostain muustakin, mutta en sitä lähde tässä ajamaan. Jossakin vaiheessa EU:n on pakko pakottaa Britannia sopimukseen tai sopimuksettomaan poistumiseen.

Mielestäni tilanteesta on kehkeytynyt sekava. Itsekkään en täysin ole ymmärtänyt missä liikutaan ja mitä sopimuksenteossa tapahtuu. Ehkä molemmat osapuolet ovat myöskin ymmällään ja sopimusta ei saada tehtyä.