Etelä-Suomen Sanomien uutinen “Kreikan hätähuuto EU-maille: Kreikan saarilta pitää saada turvaan 2500 alaikäistä turvapaikanhakijaa” (7.10.2019) käsittelee Välimerellä seilaavien 2500 alaikäisten nuorten kohtaloa. 

 

Käynnissä oleva maahanmuuttoaalto on kohdistunut voimakkaasti Välimerellä sijaitseviin Kreikan saaristoihin. Alueella 2500 alaikäistä turvapaikanhakijaa odottavat pääsyä turvaan. Koska turvapaikanhakijat ovat lapsia, tapaus koskettaa varmasti monia lukijoita. Kreikka on pyytänyt muilta EU:n jäsenmailta apua turvapaikanhakijoiden siirtämiseen pois saarilta. 

 

Tänä vuonna suurin osa Euroopan alueelle tulleista siirtolaisista ovat Afganistanista ja Syyriasta, mikä kertoo alueiden turvattomuudesta. Eritysasiantuntija Anu Aavamäki kertoo, ettei Suomi ole ottamassa lapsia vastaan Kreikan saarilta. Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa, minkä takia Suomen tulisi näyttää mallia muille maille, kuinka jokaisen maan tulisi ottaa vastuu nuorista siirtolaisista. 

 

Tilanne on akuutti erityisesti Lesboksen saarella Moria-leirillä. Leiri on suunniteltu 3100 ihmiselle, mutta siellä on tällä hetkellä jopa 13000 ihmistä, joista vajaa puolet ovat lapsia. Leirin olosuhteet ovat kriittiset ja leiriä on turmellut jo yksi tulipalo, joka on vienyt yhden naisen hengen ja monet ovat loukkaantuneet. 

 

Saksa, Ranska, Italia ja Malta ovat päässeet keskenään sopuun Välimeren turvapaikanhakijoiden siirtämisestä. Muiden maiden ratkaisua odotetaan yhä. Tässä tilanteessa jokaisen päättäjän tulisi miettiä, haluaisiko itse olla kyseisellä leirillä, vai toivoisiko turvapaikkaa. Jokaisen ihmisen henki on yhtä tärkeä ja sopimalla yhteiset säännöt saamme turvattua yhä useamman ihmisen elämän.