Pullojen palautus on mahtava ratkaisu varsinkin ilmastonmuutoksen kannalta. Virpi Niemistön kirjoittamassa uutisessa Suomessa pullot palautuvat kauppoihin, muualla tilanne on huonompi – "Pullonkeräys tuntuu yhtä ihmeelliseltä kuin jos meillä olisi pantti jo­gurt­ti­pur­keis­sa". (Kaleva, 13.10.2019) pohditaan pullojen palautuksen toimivuutta monissa maissa ja uutisessa käydään läpi EU:n tavoitteita pullojen palautuksen yleistymiseksi. 

 

 Olisi hyvä, jos kaikkiin maihin saataisiin jonkinlainen toimiva tölkkien ja pullojen palautus, sillä silloin turhaa roskaa saataisiin vähennettyä kaduista ja vesistöistä. Se parantaisi ihmisten viihtyvyyttä ja vaikuttaisi samalla huimasti ilmastonmuutokseen. Vesistöt pysyisivät puhtaina ja isompia muovilaattoja saataisiin vähennettyä. Lisäksi myös merenelävät saisivat paremmat olosuhteet. 

 

 On hullua kuinka suurta vahinkoa ihminen saa olemalla välinpitämätön ja heittämällä pullot maahan ajattelematta sitä, kuinka paljon roskaa se aiheuttaa, kun moni ihminen tekee sitä vielä samaan aikaan. Onneksi Suomi on pullojen palautuksessa edelläkävijä ja ainakin me voimme vaikuttaa edes vähän pienillä teoillamme maapalloomme hyvinvointiin. Muissa maissa tulisi lisätä tietoa ja motivaatiota pullojen palautuksesta. EU aikoo yrittää saada muutosta asiaan. Tavoitteena on, että vuonna 2025 muovipulloista 77% pitää kierrättää. Myöhemmin vuonna 2029 tavoite nousee 90 prosenttiin. Tämä tavoite yritetään saada toimimaan pullopanttijärjestelmällä tai tuottajavastuumallilla. EU voisi yrittää vaikuttaa asiaan myös jonkinlaisella kampanjalla. Tämä on kuitenkin mahtava tavoite, sillä näin voimme vaikuttaa koko maapallomme hyvinvointiin.