Meillä kotona palautetaan pullot kauppaan muutamien kuukausien välein. Pullot viedään aina talteen ulkovarastoon, josta ne palautetaan kauppaan sitten, kun niitä on kertynyt tarpeeksi. Olin yllättynyt, kun luin uutisen, jossa kerrottiin, että kaikkialla Euroopassa pulloja ei palauteta kauppoihin, eikä niistä saa panttia.  

Mielestäni pullojen panttaaminen on erittäin tehokas keino muovijätteen vähentämiseksi. Se hyödyttää sekä tuotteiden valmistajia että ostajia, ja samalla pullojen kierrätys säästää myös tehokkaasti luontoa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että pullojen palautusjärjestelmä tulisi ottaa käyttöön joka puolella maapalloa, eihän siitä mitään haittaakaan ole.  

Uutisessa myös mainittiin se, että jos pullonkierrätystä ei saada aikaan, jouduttaisiin painostamaan valmistavia yrityksiä huolehtimaan omien pullojen kierrätyksestä tuottajavastuumallin nojalla. Mielestäni Suomen tapa kierrättää pulloja on paljon tehokkaampi, ja se hyödyttää kuluttajaa enemmän. Jos tuotteen valmistaja joutuisi huolehtimaan myös pullojen siivouksesta, se johtaisi varmasti esimerkiksi tuotteen hintojen nousuun, koska tuottaja menettää ison osan nykyisistä voitoistaan siivouksen rahoittamiseen.