Ylen uutisessa ”EU:n sisäministerit keskustelivat turvapaikanhakijoista, mutta jäsenmaita ei vaadittu sitoutumaan Välimereltä pelastettujen vastaanottamiseen” (8.10.2019) kerrotaan, kuinka EU: kokouksessa on ollut esillä Välimereltä pelastettujen ihmisten jaosta. Uutisessa sanotaan, kuinka pelastettujen siirtolaisten vastaanottaminen haluttaisiin jakaa tasaisesti EU:n jäsenmaiden kesken, jotta siirtolaisten vastaanottaminen ei jäisi vain yhden maan hartioille. Jäsenvaltioita ei ole kuitenkaan vaadittu sitoutumaan siirtolaisten vastaanottamiseen.

On hienoa, että EU ei painosta jäsenvaltioitaan sitoutumaan siirtolaisten vastaanottamiseen. Tällä taataan se, että siirtolaiset pääsevät turvaan sellaiseen valtioon, jossa oikeasti turvallista ja halu auttaa ja pitää huolta. Kääntöpuolena voi kuitenkin olla, että ilman jäsenmaiden pakollista sitoutumista, turvapaikkojen määrä voi jäädä liian vähäiseksi ja osa siirtolaisista voi jäädä ilman turvapaikkaa. On kuitenkin hyvä, että on otettu esille se, kuinka vaarana on vastuun jääminen yhden tai vain muutaman valtion hartioille.

Toisen maailmansodan aikaan muun muassa Suomesta lähti paljon siirtolaisia Amerikkaan ja Ruotsiin. Tämä pitäisi ottaa mielestäni huomioon ja tarjota tällä hetkellä apua tarvitseville sellainen apu, kuin on madollista antaa.