Monien Euroopan maiden päämiehet ovat alkaneet parantelemaan maidensa poliittisia välejä Putinin Venäjän kanssa, etunenässä Ranska ja Macron. Tämä on herättänyt huomiota EU-maiden johtajissa ja saanut keskustelua aikaiseksi. Haluaako Macron ajaa koko Euroopan etua vai onko oma maa etusijalla. Mielestäni Macron ajaa koko Euroopan etua, mutta siinä sivussa nostattaa omaa asemaansa Euroopan johtajien joukossa.

 Myös Suomen presidentti Niinistö on tavannut Venäjän ja Ukrainan tilanteen kannalta tärkeät johtajat. Niinistöllä voi hyvinkin olla tärkeä rooli Venäjän EU-suhteiden palauttamisessa, mutta sitä en varmaksi uskalla sanoa. Kuitenkin Niinistöstä olen saanut sellaisen kuvan, ettei hän parantaisi pelkästään Suomen ja Venäjän välejä vaan koko Euroopan suhdetta Venäjään.

Ukrainan uusi presidentti on halukas palauttamaan rauhan Itä-Ukrainaan. Venäjällä on kuitenkin uutisen mukaan ratkaiseva rooli rauhan saavuttamiselle. Venäjä ei tee Ukrainan tilannetta tällä hetkellä yhtään helpommaksi. Loppuvuodesta koolle kutsutaan Minskin sopimuksen kirjoittaneet maat, jonka toivotaan selkeyttävän Ukrainan tilannetta.

 

https://yle.fi/uutiset/3-11005996