Muovipulloille järkevämpi ratkaisu?

 

Olen tottunut matkustelemaan paljon varsinkin Etelä-Euroopan maissa. Siellä muovipullot ovat suuri ongelma. Pulloja tulee paljon, koska juoma- ja ruokavesi on ostettava kaupasta sekä esimerkiksi mehut ja limsat ovat suuri pullokuluttaja halvoista hinnoista johtuen. Mikä järki on siis siinä, ettei siellä pulloille ole kehitetty fiksua kierrätystapaa, kuten pullonpalautus + pantti. Huonosta kierrätystavasta johtuen pulloja lojuu joka paikassa roskana.

 

Kalevassa on julkaistu asiaan liittyvä uutinen 13.10.2019 (https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/suomessa-pullot-palautuvat-kauppoihin-muualla-tilanne-on-huonompi-pullonkerays-tuntuu-yhta-ihmeelliselta-kuin-jos-meilla-olisi-pantti-jogurttipurkeissa/828453/ ). Ilmastonmuutoksen kannalta olisi hyvin tärkeää, että kaikissa maissa otettaisiin pullonpalautusjärjestelmät ja pantit käyttöön, ellei järkevämpää ratkaisua saada kehiteltyä. Roskat ja jätteet, erityisesti muovi on suuri haitta luonnolle, koska se ei maadu.

 

Meidän perheessä pyritään kierrättämään mahdollisimman paljon. Näin myös pullojen kertyessä ne palautetaan palautusautomaatteihin kierrätykseen. Siksi itselleni on vaikea ymmärtää niitä suomalaisia, jotka heittävät pullonsa luontoon eivätkä palauta pulloja. Siitä saa kuitenkin "palkkaakin" pantin verran.