Janne Puumalaisen artikkeli ‘’Albania ja Pohjois-Makedonia EU:n jäseniksi? Kysymys laajentumisesta jakaa jäsenmaita – unionin johdolta painava vetoomus: ”Ne ovat tehneet mitä pyysimme” (MTV Uutiset, 7.10.2019) käsittelee EU:n laajentumisprosessia ja uusien maiden liittymistä mukaan EU:hun. EU-maat suhtautuvat eri tavoin uusiin tulokasehdokkaisiin ja asiasta on keskusteltu paljon.  

 

Mielestäni on hyvä, että EU haluaa laajentaa aluettansa, mutta epävakaiden ja köyhimpien maiden liittämistä kannattaisi harkita tarkkaan ennen kuin lupa annetaan. Uudet maat toisaalta toisivat EU:lle paljon hyvää, kuten uusia veronmaksajia, mutta toisaalta EU:n pitäisi auttaa ja tukea pieniä maita suurilla rahamäärillä, jotta uudet maat olisivat ‘’tasoissa’’ muiden EU-maiden kanssa. 

 

Maiden, jotka ovat halukkaita liittymään EU:hun, pitäisi olla ainakin suurin piirtein vakaita taloudellisesti, sillä jos EU hyväksyy useita taloudellisesti epävakaita maita yhtä aikaan, siitä saattaa koitua ongelmia. EU saattaa joutua keskittymään liikaa pienten ja uusien maiden auttamiseen, jolloin EU ei ainakaan aluksi hyötyisi uusista jäsenmaista.