Ilmastonmuutos ja kaikki siihen liittyvät asiat ovat vaikeita monelle ihmiselle. Pelko ekosysteemien tuhoutumisesta ja nuorten tulevaisuuden menettämisestä on usein esillä ilmastonmuutoksesta keskustellessa. Vaikka tähän maapalloa kohtaavasta ympäristökatastrofista ollaan huolissaan, silti ihmisten on hankala ryhtyä tekemään asioita tämän ehkäisemiseksi. Tekoja tässä tarvitaan, eikä tyhjiä lupauksia ja turhaa tunnustusta.

Tätä mieltä on myös nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka on kyllästynyt vallanpitäjien ja politiikkojen saamattomuuteen. Riikka Maukosen kirjoittamassa uutisessa “Greta Thunberg kieltäytyy vastaanottamasta Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkintoa” (Helsingin sanomat 29.10) kerrotaan, miten Thunberg, kuten uutisen otsikossakin lukee, kieltäytyy vastaanottamasta hänelle tarjottua palkintoa ympäristöteoistaan. Thunbergia edustaneet Sofia ja Isabella Axelsson lähettävät voimakkaan viestin gaalassa kaikille maailman politiikoille: “Tämä on hieno kunnia. Mutta ilmastoliike ei tarvitse enää yhtään enempää palkintoja. Sen sijaan tarvitsemme poliitikkoja ja vallanpitäjiä, jotka kuuntelevat tämänhetkistä, saatavilla olevaa tutkimusta.”

Thunbergin kieltäytyminen palkinnosta oli juuri oikea päätös viestin välittämiseksi. Monet ihmiset vielä eivät täysin usko ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja heidän olisi korkea aika nähdä totuus. Tällainen toiminta herättää keskustelua ja antaa ilmastoaktivismille tarpeellista näkyvyyttä. Tarvitsemme juuri Thunbergin kaltaisia ihmisiä, jotka uskaltavat puhua vaikeasta totuudesta monien ihmisten tätä kavahtaessa.

Ilmastokriisin tuhoisimman voiman pysäyttämiseksi ihmiskunnan tulee ryhtyä ankarimpiin tekoihin, jotta ilmastosopimuksissa sovittuihin päämääriin vielä päästäisiin, ennen kuin on liian myöhäistä.